دوره 18، شماره 9 - ( 6-1399 )                   جلد 18 شماره 9 صفحات 794-785 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mazaheri F, Kamali K, Kalantar S M, Ziya N, Khoradmehr A, Anvari M. Effects of phosalone plant pesticide on sperm parameters and sexual hormone levels in Wistar rats: An experimental study. IJRM 2020; 18 (9) :785-794
URL: http://ijrm.ir/article-1-1549-fa.html
تأثیر آفت کش گیاهی فوزالون روی پارامترهای اسپرم و سطح هورمون جنسی در موش‌های صحرایی: یک مطالعه تجربی. International Journal of Reproductive BioMedicine. 1399; 18 (9) :785-794

URL: http://ijrm.ir/article-1-1549-fa.html


چکیده:   (2274 مشاهده)
مقدمه: ناباروری به عنوان یکی از مشکلات مهم زوج­ها است و آفت‌کش‌های کشاورزی سهم به سزایی را در ناباروری مردان دارند.
هدف: فوزالون حشره­کشی ارگانوفسفره است که به طور معمول برای کنترل انواع مختلف آفات برای کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد. با توجه به استفاده گسترده از این ترکیب در دنیا، در این پژوهش به بررسی اثر عوامل زیست محیطی سم فوزالون به عنوان یک ارگانوفسفره بر ناباروری مردان پرداخته شده است.
مواد و روش ­ها: برای انجام آزمایش، 16 رت نر بالغ به صورت تصادفی به چهار گروه چهارتایی تقسیم شدند. گروه یک، دریافت غذای روتین موش و آب به عنوان گروه کنترل، گروه دوز پایین ( mg/kg60)، دوز متوسط ( mg/kg90) و دوز بالا ( mg/kg120) فوزالون دریافت کردند. بعد از گذشت 48 روز پس از پایان تیمار، وزن رت‌ها اندازه­گیری شد و به وسیله ماده اتر تحت بی­هوشی قرار گرفتند. دم اپیدیدیم آن­ها جدا و پارامترهای اسپرم از جمله تعداد، تحرک و قابلیت حیات مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت. علاوه بر این، اندام­های جنسی آن­ها برداشته شد و بافت­های جنسی مورد بررسی و تحت آزمایشات هیستوپاتولوژی قرار گرفتند. هم­چنین هورمون­های جنسی از جمله LH،FSH  و تستوسترون با استفاده از تست الیزا مورد ارزیابی قرار گرفتند.
نتایج: نتایج نشان داد که فوزالون منجر به کاهش تحرک اسپرم، کاهش قابلیت حیات و تعداد اسپرم شده است. به نحوی که میزان هورمون­های LH، FSH افزایش و تستوسترون کاهش یافت که قاعدتا این افزایش LH، FSH به دنبال کاهش تستوسترون صورت گرفته است که همه این تغییرات وابسته به دوز بود.
نتیجه ­گیری: فوزالون دارای اثرات قابل ملاحظه‌ای بر شاخص‌های تولید­مثلی می­باشد و می­تواند باعث آسیب‌های جدی گردد. این سم اثرات نامطلوبی بر حرکت و تعداد اسپرم­ها گذاشته و با تغییر در غلظت هورمون­ها سبب ناباروری می­شود.
 
نوع مطالعه: Original Article |

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به International Journal of Reproductive BioMedicine می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | International Journal of Reproductive BioMedicine

Designed & Developed by : Yektaweb