چکیده: (2839 مشاهده)
مقدمه: اختلال عملکرد جنسی در بارداری شیوع بسزایی دارد. با اینحال، اطلاعات محدودی در مورد عوامل فیزیکی و روانی مؤثر بر عملکرد جنسی زنان باردار همچون وزن افراد و یا تصور آنها از بدن خود در روند بارداری وجود دارد.
هدف: هدف از این مطالعه بررسی ارتباط شاخص توده بدنی، تصور از بدن و عملکرد جنسی در دوران بارداری میباشد.
موارد و روشها: در این مطالعه مقطعی، 206 زن باردار (106 نفر با شاخص توده بدنی نرمال و 100 نفر با شاخص توده بدنی اضافه وزن و بیشتر) در سه ماهه دوم و سوم بارداری مورد ارزیابی قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات شاخص عملکرد جنسی روزن و پرسشنامه روابط چندبعدی بدن بود. دادهها با استفاده از آزمونهای ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن، تی مستقل وکای دو مورد ارزیابی قرار گرفتند.
نتایج: شیوع اختلال عملکرد جنسی در مطالعه حاضر 3/72% بود. اختلال میل جنسی شایعترین مشکل گزارش شده در بین شرکتکنندگان بود (9/37%). بین دو گروه از زنان با اضافه وزن و شاخص توده بدنی نرمال تفاوت معنیداری از نظر میانگین نمره عملکرد جنسی و تصور از بدن در سه ماهه دوم (به ترتیب 945/0=p و 800/0=p) و سوم (به ترتیب 310/0=p و 507/0=p) وجود نداشت. از این گذشته ارتباط بین میانگین نمرات BMI و تصور از بدن با عملکرد جنسی معنادار نبود (به ترتیب 44/0=p و 837/0=p). با اینحال ارتباط بین بعد ارزیابی ظاهر مقیاس تصور از بدن با بعد توانایی لوبریکاسیون(043/0=p) و ارتباط بعد وزن ذهنی مقیاس تصور از بدن با دو خرده مقیاس رضایت جنسی (005/0=p) و توانایی رسیدن به ارگاسم (019/0=p) معنادار بود.
نتیجه گیری: یافتههای مطالعه حاضر ارتباط معنیداری را بین شاخص توده بدنی و تصور از بدن با عملکرد جنسی زنان باردار نشان نداد. از اینرو مطالعات بیشتر به منظور شناسایی عوامل دارای اثرات بالقوه بر عملکرد جنسی زنان باردار، توصیه میگردد.