مقدمه: تحقیقاتی که به بررسی نقش کمبود ویتامین D و ایجاد اختلالات قاعدگی در زنان میپردازد، مورد توجه گسترده است. مطالعاتی منتشر شده است که نشان میدهد مصرف مکمل ویتامین D با دوز بالا میتواند به ترمیم چرخه قاعدگی منجر شود. به دلیل نتایج متناقض گزارش شده توسط مطالعات، ما اطلاعات کافی در مورد تأثیر سطوح ویتامین D بر فیزیولوژی قاعدگی و همچنین بر باروری در زنان در سنین باروری نداریم.
هدف: مطالعه ارتباط 25-هیدروکسی ویتامین D با ویژگیهای چرخه قاعدگی شامل زمان طولانی یا کوتاه سیکل و همچنین بینظمی سیکل.
مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی، سطح سرمی ویتامین D در 166 زن مراجعهکننده به بخش سرپایی با بینظمی قاعدگی پس از حذف تمامی علل آشکار اختلالات قاعدگی (83 نفر) در فاصله آوریل تا ژوئن 2019 اندازهگیری و با زنان با پروفایلهای مشابه با شکایاتی غیر از بینظمیهای قاعدگی (83 نفر) مقایسه شد.
نتایج: کاهش سطح ویتامین D با احتمال 13.3 برابر یک چرخه نامنظم همراه بود. (001/0 > p، (60/30-79/5) 30/13 :(CI 95%) OR). 25-هیدروکسی ویتامین D با سن یا شاخص توده بدن ارتباطی نداشت. ما تفاوت معنیداری (001/0 > p ) را در میانگین سطوح ویتامین D در بین زنان با چرخههای نامنظم در مقایسه با دورههای منظم پیدا کردیم.
نتیجه گیری: ویتامین D در فیزیولوژی تولیدمثل در ارتباط با سیکل قاعدگی و تخمکگذاری نقش دارد. مطالعات آیندهنگر بلندمدت برای ارزیابی مقدار برش دقیق و دوز دقیق مکمل مورد نیاز است.