مقدمه: داروی کلومیفن برای افزایش شانس بازیابی اسپرم به روش استخراج میکروسکوپی اسپرم از بیضه (میکروتسه) پیشنهاد شده است.
هدف: این مطالعه با هدف بررسی تأثیر کلومیفن بر نتایج میکروتسه به دلیل اختلاف نظر زیاد در این زمینه انجام شد.
مواد و روش ها: 112 شرکتکننده در این مطالعه مورد-شاهدی گذشتهنگر وارد شدند و به دو گروه مورد (54 نفر) و کنترل (58 نفر) تقسیم شدند و آزمایشهای هورمونی شامل هورمون محرک فولیکول (FSH)، هورمون لوتئینی (LH)، تستوسترون و پرولاکتین مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. گروه مورد به مدت سه ماه روزانه 25 میلیگرم کلومیفن دریافت کردند و گروه کنترل دارویی دریافت نکردند، سپس همه مردان توسط متخصص آندرولوژی تحت میکروتسه قرار گرفتند و در پایان نتایج بین گروهها مقایسه شد.
نتایج: میانگین سنی شرکتکنندگان در گروه مورد و شاهد یکسان بود، بین دو گروه رابطه معنیداری وجود نداشت، 9/25% از اسپرمها و 0/31% از اسپرمها به ترتیب در گروه تحت درمان با کلومیفن و گروه کنترل مشاهده و استخراج شدند (16/0 = p).
نتیجه گیری: یافتههای ما نشان داد که پس از دریافت کلومیفن سیترات، میزان استحصال اسپرم افزایش نیافته و حتی کاهش نیز داشته است، با این وجود سطح اولیه هورمونهای تستوسترون، FSH، LH و پرولاکتین و همچنین سن، اندازه بیضه، مصرف سیگار و اعتیاد مردان به تریاک و بیماریهای زمینهای در دو گروه ارتباط معنیداری نداشتند و بر نتایج نیز تأثیری نداشتند.