Enoluomen Ehigiator1 B, Adikwu E. Toxicity study of ethanolic stem bark extract of Xylopia aethiopica on fertility indices of male rats: An experimental study. IJRM 2020; 18 (4) :265-274
URL:
http://ijrm.ir/article-1-1218-fa.html
مطالعه سمیت عصاره الکلی پوست ریشه Xylopia aethiopica بر روی نشانگرهای باروری رت های نر: یک مطالعه تجربی. International Journal of Reproductive BioMedicine. 1399; 18 (4) :265-274
URL: http://ijrm.ir/article-1-1218-fa.html
چکیده: (2135 مشاهده)
مقدمه: استفاده از گیاهان دارویی که سمیت آنها مطالعه نشده است جهت افزایش باروری میتواند منجر به نتایج عکس شود.
هدف: این مطالعه با هدف بررسی اثر عصاره الکلی پوست ریشه (X. aethiopica (EEXA بر روی نشانگرهای باروری رتهای آلبینوی نر انجام شد.
مواد و روش ها: 60 رت آلبینوی نر با وزن بین 200 تا 250 گرم گروهبندی شدند و به وسیله گاواژ روزانه 200 تا 800 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به آنها EEXA برای 15 یا 30 و یا 60 روز داده شد. بعد از آن رتها وزن شده و کشته شدند. نمونه خون جمعآوری شد و سرم آن جدا شد و سطح تستوسترون، FSH، پرولاکتین، استرادیول، LH و پروژسترون اندازهگیری شد. بیضهها، اپیدیدیم و پروستات جمعآوری و وزن شد و بیضهها برای مشخصات اسپرم بررسی شد.
نتایج: کاهش معنیداری در وزن بدن و افزایش معنیداری در وزن بیضهها، اپیدیدیم و پروستات رتهایی که EEXA دریافت کرده بودند در مقایسه با رتهای کنترل مشاهده شد. کاهش معنیداری در تعداد اسپرم، حجم، حرکت و مورفولوژی نرمال در رتهایی که EEXA دریافت کرده بودند در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد که این کاهش وابسته به میزان و زمان دریافت EEXA نیز بود. ولی هیچ تغییر معنیداری در pH اسپرم در گروههای مختلف مشاهده نشد. به علاوه کاهش معنیدار وابسته به دوز در سطح LH و FSH و تستوسترون و همچنین افزایش معنیدار سطح استرادیول، PRL و PGT در رتهایی که EEXA دریافت کرده بودند در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد.
نتیجه گیری: یافتههای این مطالعه در تضاد با باور عمومی مصرف EEXA به عنوان تقویتکننده باروری در مردان است.