Aflatoonian A, Tabibnejad N. Aspiration versus retention ultrasound-guided ethanol sclerotherapy for treating endometrioma: A retrospective cross-sectional study. IJRM 2020; 18 (11) :935-942
URL:
http://ijrm.ir/article-1-1700-fa.html
مقایسه تأثیراتانول اسکلروتراپی تحت هدایت سونوگرافی به دو روش آسپیراسیون و بدون آسپیراسیون در بیماران مبتلا به آندومتریوما: یک مطالعه گذشته نگر. International Journal of Reproductive BioMedicine. 1399; 18 (11) :935-942
URL: http://ijrm.ir/article-1-1700-fa.html
چکیده: (2029 مشاهده)
مقدمه: آندومتریوما یکی از بیماریهای شایع زنان با احتمال عود بالا میباشد که میتواند باروری فرد را تحت تأثیر قرار دهد. درمان استاندارد برای آندومتریوما جراحی به روش لاپاروتومی یا لاپاروسکوپی میباشد. هر چند اسکلروتراپی به عنوان روشی غیرتهاجمی در درمان آندومتریوما مورد توجه قرار گرفته است.
هدف: هدف از این مطالعه بررسی و مقایسه تأثیر اسکلروتراپی به دو روش اتانول آسپیراسیون و اتانول رتانسیون در بیماران نابارور مبتلا به آندومتریوما میباشد.
مواد و روش ها: در یک مطالعه گذشتهنگر 43 بیمار مبتلا به آندومتریومای عودکننده و یا آندومتریومای دوطرفه که تحت درمان به روش اسکلروتراپی با اتانول قرار گرفته بودند، بررسی شدند. براساس تصمیم پزشک، درگروهی از بیماران اتانول تزریق و پس از 10 دقیقه آسپیره شده بود. درحالیکه در گروه دیگر تزریق اتانول بدون آسپیراسیون صورت گرفته بود. بیماران از نظر عود بیماری و همچنین باردار شدن به روش طبیعی و یا روشهای کمک باروری، 3 ماه، 6 ماه و یکسال بعد پیگیری شدند.
نتایج: حاملگی شیمیایی در 52% از زنان گروه آسپیراسیون و 8/53% از زنان گروه تزریق بدون آسپیراسیون گزارش شد. میزان حامگی در حال پیشرفت (2/46% در مقابل 44%) و میزان تولد زنده (2/46% در مقابل 40%) به ترتیب در گروه بدون آسپیراسیون بالاتر از گروه آسپیراسیون بوده که تفاوت از نظر آماری معنیدار نبوده است. میزان عود آندومتریوما در گروه بدون آسپیراسیون 5/37% و در گروه آسپیراسیون 1/48% گزارش شد. اندازه کیست در گروه بدون آسپیراسیون با میزان عود کیست رابطه آماری معنیداری داشت.
نتیجه گیری: درمان اسکلروتراپی در آندومتریوما با استفاده از اتانول 95% در هر دو روش تزریق با و بدون آسپیراسیون تأثیر یکسانی بر میزان حاملگی و عود بیماری دارد. هرچند، کارآزماییهای بالینی با تعداد نمونه بالا و در بیماران محدود به کرایتریای خاص میتواند در تأیید این نتایج مفید باشد.