مقدمه: خرفه درختچهای است که به طور گسترده در طبیعت پخش شده و یکی از گیاهانی است که در جوشاندهها برای درمان بیماریهای مختلف از جمله ناباروری استفاده میشود. با این حال، شواهد کمی برای تأیید اثرات تولیدمثلی آن وجود دارد.
هدف: بررسی تأثیر عصاره متانولی گیاه (MEPO)Portulacaoleracea بر سیستم تولیدمثل موشهای صحرایی نر.
مواد و روش ها: پانزده موش صحرایی نر نژاد ویستار 10 هفتهای با وزن متوسط 183 گرم به طور تصادفی به سه گروه تقسیم شدند (5 موش در هر گروه). گروه A (گروه کنترل) فقط آب مقطر دریافت کردند. گروه ب 400 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم MEPO دریافت کرد. و گروهC 800 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم MEPO را دریافت کرد (همگی به مدت 14 روز). به حیوانات یک شبانه روز پس از تجویز روز 14 ام غذا داده نشد و سپس با جابجایی مهرههای گردنی کشته شدند. نمونههای خون، اسپرم، بیضهها و اپیدیدیم برای تجزیه و تحلیل هورمونهای سرمی، اسپرم و بافتشناسی جمعآوری شد.
نتایج: در مقایسه با گروه شاهد، تغییر معنیداری در سطح هورمون لوتئینساز سرم و تستوسترون در هیچ کدام از گروهها مشاهده نشد. با این حال، گروه C در مقایسه با شاهد افزایش قابل توجهی (020/0 = p) در سطح هورمونهای محرک فولیکول را نشان داد و همچنین در مقایسه با گروه کنترل کاهش قابل توجهی (006/0 = p) در تعداد اسپرم در گروه C مشاهده شد. همچنین تحرک اسپرم در گروههای تحت درمان با MEPO در مقایسه با گروه شاهد به طور قابل توجهی کاهش یافته بود (003/0 = p). در حالی که بیضهها از نظر ساختمانی هیچ اختلافی را در بین گروهها نشان ندادند، اپیدیدیم در گروههای تحت درمان با MEPO مقداری احتباس خون را نشان داد.
نتیجه گیری: Portulacaoleracea توانایی کاهش تعداد اسپرم و تحرک آن را در دوزهای بالاتر نشان داد.