مقدمه: بیماریهای قلبی عروقی علت عمدهی مرگ و میر در سطح جهان میباشد که علت اصلی آن، بیماری عروق کرونر است. جنسیت یکی از عوامل شناخته شدهی بیماری عروق کرونر میباشد. به دلیل اختلاف نظر در مورد اثر سطح سرمی تستوسترون بر روی بیماری عروق کرونر.
هدف: این مطالعه جهت بررسی و مقایسهی سطوح سرمی تستوتسترون آزاد،LH و FSH در بیماران داوطلب پیوند عروق کرونر با گروه کنترل که از نظر سنی تفاوتی ندارند، صورت گرفته است.
مواد و روش ها: در این مطالعهی مقطعی، همهی بیماران مرد با میانگین سنی بالای چهل سال بدون سابقه انقارکتوس قبلی، جراحی یا تومور بیضه، شیمی درمانی، نارسایی کلیوی یا کبدی، بدون سابقه مصرف تستوسترون یا سایر داروهای هورمونی که داوطلب انتخابی پیوند عروق کرونر بودند، از مارس ۲۰۱۸ تا مارس ۲۰۱۹ به ترتیب به بیمارستان افشار یزد معرفی شدند. مجموعهی اطلاعات شخصی بیماران از قبیل سن، شاخص تودهی بدنی، سابقه استعمال دخانیات، مصرف مواد مخدر، آسپرین، بتابلوکر، استاتین و انسولین ثبت گردید. سطح سرمی تستوسترون آزاد و توتال،LH و FSH اندازهگیری شد سپس نتایج به دست آمده با گروه کنترل که از نظر سنی همسان بودند مورد مقایسه قرار گرفت.
نتایج: این مطالعه شامل یکصد نفر، پنجاه بیمار و پنجاه نفر از گروه کنترل بود. مقایسهی بین دو گروه از نظر میانگین سنی (896/0 = p) و شاخص توده بدنی (313/0 = p) یکسان بود ولی اختلاف معنادار بین دو گروه از نظر مقادیر میزان سطح سرومی آزاد و توتال تستوسترون (001/0 > p) مشاهده شد که در گروه بیمار پایینتر بود. علاوه بر این، یک اختلاف معناداری بین تستوسترون توتال در بیماران دیابتی در مقایسه به غیردیابتیها مشاهده شد (007/0 = p). تستوسترون آزاد در بیماران دیابتی دریافتکنندهی انسولین در مقایسه با افرادی که انسولین دریافت نمیکردند، پایینتر بود (004/0 = p). در این مطالعه یک رابطهی مثبت معنادار بین شاخص تودهی بدنی، تستوسترون آزاد، EF بطن چپ و تستوسترون توتال وجود داشت در حالیکه یک رابطهی معنادار منفی ما بین طول زمان بستری در بیمارستان و تستوسترون آزاد دیده شد (026/0 = p).
نتیجه گیری: این مطالعه بیانگر این است که بیماران با بیماری عروق کرونر به گونهای قابل توجه دارای سطح سرمی پایینتری از تستوسترون نسبت به گروه کنترل سالم میباشند.