مقدمه: سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCO) یکی از معمولترین بیماریهای اندوکرین در میان زنان میباشد.
هدف: هدف از این مطالعه بررسی اثر درمانی عصاره هیدروالکلی سیاه دانه بعنوان یکی از گیاهانی است که مصرف آن در اسلام توصیه شده است، در سندرم تخمدان پلیکیستیک القا شده بوسیله دهیدروتستوسترون (DHEA) در موش صحرایی است.
مواد و روش ها: این مطالعه بر روی 36 موش صحرایی ماده نژاد ویستار (21 روزه، 10 ± 60 گرم) انجام شد. سپس موشها به 6 گروه تقسیمبندی شدند که شامل گروههای کنترل، گروه PCO القا شده بوسیله دوزmg/kg 60 دهیدروتستوسترون، گروه PCO + متفورمین (دوز mg/kg30)، گروههای آزمایش 4، 5 و 6 که دهیدروتستوسترون را بترتیب با دوزهای 50، 100 وmg/kg 200 عصاره سیاه دانه دریافت کردند. بعد از 30 روز درمان، برای ارزیابی هورمونهای جنسی، استرس اکسیداتیو، گلوکز و انسولین نمونههای خون گرفته شدند. بافت تخمدان برای مطالعه هیستوپاتولوژیکی استفاده شدند. نتایج با استفاده از تست آماری آنوا و توکی در سطح معنیداری کمتر از5 0/0 آنالیز شدند.
نتایج: نتایج ما نشان دادند که سطح سرمی تستوسترون، LH، گلوکز، انسولین و مقاومت انسولینی و همچنین مالون دیآلدهید بطور معنیداری افزایش یافتند (001/0 > p) و سطح پروژسترون (012/0 = p) و آنزیمهای آنتیاکسیدانی بطور معنیداری در موشهای گروه PCOS کاهش یافتند (001/0 > p).
نتیجه گیری: تجویز عصاره به موشهای مبتلا PCO منجر به تغییرات معنیدار این فاکتورهای سرمی مذکور نسبت به گروه PCO شد. همچنین عصاره ساختار بافت تخمدان را در موشهای PCO بهبود بخشید. نتایج هیستوپاتولوژیکی مطابق با یافتههای بیوشیمیایی هستند که نشانگر مفید بودن سیاه دانه در درمان PCO است که دوز بالاتر عصاره از بقیه موثرتر بود.