مقدمه: چسبندگی ناشی از اعمال جراحی داخل رحمی مانند رزکشن سپتوم با آسیب آندومتر میتوانند خطر ابتلا به سندرم آشرمن را افزایش دهد. اساس درمان این سندرم بازیابی آندومتریوم تخریب شده و ایجاد حالت فیزیولوژیک مناسب برای حاملگی است.
هدف: این مطالعه با هدف بررسی تأثیر تزریق داخل رحمی هیالورونیک اسید در پیشگیری از سندرم آشرمن در زنان تحت میومکتومی و رزکشن سپتوم طراحی شد.
مواد و روش ها: در این کارآزمایی بالینی تصادفی، 65 زن کاندید رزکشن سپتوم در دوگروهCase (31 نفر) و کنترل (34 نفر) وارد مطالعه شدند. بعد از انجام رزکشن سپتوم بوسیله رزکتوسکوپ در گروه مداخله یک سیسی ژل هیالورونیک اسید و در گروه کنترل یک سیسی محلول نرمال سالین به عنوان پلاسبو بلافاصله بعد از عمل جراحی در داخل حفره رحم تزریق شد. دو ماه بعد از مداخله بروز سندرم آشرمن و چسبندگیهای داخل رحمی در شرکتکنندگان از نظر نتایج هیستروسکوپی و الگوی قاعدگی بررسی و بر اساس معیارهای American Society for Reproductive Medicine طبقهبندی شدند.
نتایج: میزان بروز سندرم آشرمن در گروه کنترل بالاتر از گروه مداخله بود (012/0 =p). در گروه مداخله تنها چهار نفر نوع ضعیف چسبندگی را نشان دادند و بقیه بیماران فاقد سندرم آشرمن بودند. در حالی که در گروه کنترل، تنها 19 نفر فاقد چسبندگی بودند و 12 نفر نوع ضعیف تا شدید سندرم را نشان دادند.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که هیالورونیک اسید میتواند خطر بروز سندرم آشرمن را در بیماران با عمل جراحی رزکشن سپتوم با آسیب آندومتر به طور معنیداری کاهش دهد.
کلمات کلیدی: سندرم آشرمن، سپتوم، هیالورونیک اسید، رزکشن سپتوم.