مقدمه: اپروچ استاندارد به آندومتریوز تخمدان برداشتن کامل کپسول کیست به روش لاپاراسکوپیک با تکنیک Striping است؛ ایمن بودن این روش به دلیل امکان کاهش رزرو تخمدانی و در مواردی ایجاد Pre Mature Ovarian Failure در زنان نابارور هنوز مورد بحث میباشد.
هدف: هدف این مطالعه مقایسه میزان رزرو تخمدانی در دو روش جراحی توتال سیستکتومی و پارشیال سیستکتومی در زنان مبتلا به آندومتریوز با استفاده از اندازهگیری آنتی مولرین هورمون (AMH) بود.
مواد و روش ها: در این کارآزمایی بالینی دوسوکور 50 زن مبتلا به آندومتریوز به طور تصادفی در دو گروه 25 نفره تحت توتال سیستکتومی یا پارشیال سیستکتومی بررسی گردیدند. جهت بررسی رزرو تخمدانی، میزان آنتی مولرین هورمون سه ماه بعد از جراحی در دو گروه اندازهگیری و در دو گروه مقایسه شد.
نتایج: میزان AMH قبل و بعد از عمل جراحی در دو گروه توتال و پارشیال سیستکتومی با یکدیگر اختلاف معناداری نداشتند (به ترتیب 52/0 = p و 32/0 = p)؛ اما میانگین درصد کاهش AMH در دو گروه مداخله از نظر آماری معنادار بود (001/0 = p).
نتیجه گیری: سیستکتومی در بیماران آندومتریوز باعث کاهش ذخیره تخمدان میشود و میتوان با انجام پارشیال سیستکتومی به جای توتال سیستکتومی تا حدی به حفظ بیشتر ذخیره تخمدان به خصوص در بیماران آندومتریوز که اکثرا دچار نازایی هستند، کمک کرد.