مقدمه: با توجه به ترس از زایمان و عدم ارائه زایمان بدون درد در ایران، شیوع سزارین انتخابی که به درخواست زنان باردار انجام میشود در حال افزایش است. با این حال، هیچ مطالعه مروری سیستماتیک برای ارزیابی نتایج مطالعات در این زمینه تدوین نشده است.
هدف: مطالعه حاضر با هدف مرور سیستماتیک مطالعات مداخلات روانشناختی منتشر شده در خصوص ترس از زایمان در ایران انجام شده است.
مواد و روش ها: در این مطالعه مرور سیستماتیک، پایگاههای داده نظیرPubMed ،MEDLINE ،PsycINFO ،Wiley ، Web of Science (ISI)،Scopus ،ScienceDirect ،Cochrane Library ، Google Scholar و پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) برای بازیابی مطالعات مربوطه جستجو شدند. جستجوی دستی در مقالات جستجو شده انجام شد و در نهایت 21 مطالعه مداخلهای در این مطالعه وارد شد.
نتایج: بر اساس ابزار ارزیابی کیفیت روششناختی (ریسک تورش)، 14 و 7 مطالعه به ترتیب کیفیت قابل قبول یا خوب و پایین داشتند. از میان این مقالات وارد شده، درمان شناختی رفتاری (CBT)، تکنیکهای تن آرامی، مشاوره روانشناختی، کلاسهای آمادگی زایمان (CPC)، برنامههای ذهن آگاهی و آموزش روانی نیز به عنوان اصلیترین نوع مداخلات روانشناختی در کاهش ترس از زایمان در زنان باردار استفاده شده است.
نتیجه گیری: هیچ شواهد مشخصی در خصوص اثربخشی مؤثرترین روش برای به حداقل رساندن سطح ترس از زایمان در زنان باردار وجود ندارد. از آنجایی که بر اساس ابزار ارزیابی کیفیت، اکثر مطالعات کیفیت متوسط یا کم داشتند، انجام کارآزماییهای بالینی تصادفی استاندارد و با کیفیت بالا با تمرکز بر ترس از زایمان در زنان باردار از اهمیت ویژهای در جمعیت ایرانی برخوردار است.