مقدمه: دیابت ملیتوس سبب ایجاد استرس اکسیداتیو شده و به آسیب بیضه و ناباروری مردان منجر میشود.
هدف: هدف از این مطالعه مقایسه اثرات متفورمین بعنوان یک داروی شیمیایی با سیلیمارین بعنوان یک داروی گیاهی بر روی پارامترهای اسپرم و تغییرات هیستوپاتولوژیکی بیضه در موشهای صحرایی نر دیابتی میباشد.
مواد و روش ها: 32 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (وزن 250-270 گرم) بطور تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند. (8 سر در هر گروه ). 1) کنترل، 2) دیابتی، 3) دیابتی + متفورمین 200 میلیگرم بر کیلوگرم، 4) دیابتی + سیلیمارین 100 میلیگرم بر کیلوگرم. تزریق داخل صفاقی روزانه به مدت 56 روز انجام شد. در پایان آزمایش نمونهگیری خون برای ارزیابی بیوشیمیایی انجام گرفت. سپس موشها کشته شدند و بیضه و اپیدیدیم چپ آنها به منظور آنالیز اسپرم و نیز ارزیابیهای هیستوپاتولوژیکی و مورفومتری درآورده شد.
نتایج: دیابت بطور معنیداری تعداد، تحرک، زندهمانی، بلوغ، و کیفیت کروماتین اسپرم را کاهش داد (001/0 < p). دیابت بطور قابل ملاحظهای میزان MDA سرم را افزایش و میزان TAC سرم را در مقایسه با گروه کنترل کاهش داد (001/0 < p). اختلاف معنیداری در قطر لولههای منیساز، ضخامت اپیتلیوم ژرمینال و تغییرات هیستوپاتولوژیکی بافت بیضه در موشهای دیابتی در مقایسه با موشهای گروه کنترل مشاهده شد (001/0 < p). درمان با متفورمین و سیلیمارین پارامترهای مذکور را بهبود بخشید و این بهبود در حیوانات تیمار شده با سیلیمارین بیشتر بود (001/0 < p).
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که در موشهای دیابتی، متفورمین و سیلیمارین موجب بهبود پارامترهای اسپرم، قطر لولههای منیساز، ضخامت اپیتلیوم ژرمینال و عوارض هیستوپاتولوژیکی بافت بیضه گردید و این بهبود در گروه درمان شده با سیلیمارین بیشتر بود. لذا به نظر میرسد که سیلیمارین یک نقش موثرتر از متفورمین در درمان ناباروری ایجاد شده توسط دیابت ایفاد میکند.