مقدمه: آکریل آمید یک مولکول واکنشی است که طی فرآوری غذا در دماهای بالا تولید میشود. انسان از طریق محصولات آزمایشگاهی و یا کارخانهای و اغلب از طریق فستفودها و آب آشامیدنی در معرض آن قرار میگیرد.
هدف: در این مطالعه تصادفی کنترل شده، اثر آکریل آمید بر روی کیفیت اسپرم انسان از طریق بررسی سطوح گونههای واکنشی اکسیژن (ROS)، ظرفیت تام آنتیاکسیدانی (TAC)، و پراکسیداسیون لیپید انجام شد.
مواد و روش ها: نمونههای مایع منی (40 n =) از اهداکنندگان سالم مراجعهکننده به بیمارستان طالقانی تهران بدست آمد. نمونهها به چهار گروه شامل کنترل و گروههای تیمار (5/0، 1 و 2 میلیمول آکریل آمید) تقسیم شدند. پس از 2 ساعت مجاورت با آکریل آمید سطوح سوپر اکسید دیس میوتاز (SOD) و مالوندیآلدئید (MDA) بر اساس روش رنگسنجی اندازهگیری شد. ظرفیت کل آنتیاکسیدانی با آزمایش FRAP تعیین شد. برای اندازهگیری تولید ROS داخل سلولی فلوسایتومتری انجام شد. همچنین ایمونوهیستوشیمی به منظور فهمیدن اثر آکریل آمید بر فسفوریلاسیون تیروزین و بیان کربوکسی متیللیزین انجام شد. دادهها با روش آنوای یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج: دادهها نشان داد که حرکت و زندهمانی اسپرمها پس از مجاورت با آکریل آمید به طور معنیداری کاهش یافت. همچنین این کاهش در میزان TAC و SOD و درصد فسفوتیروزین در مقایسه با کنترل مشاهده شد. برعکس فعالیت کربوکسی متیللیزین و فعالیت پیشاکسیدانی شامل تولید ROS و LPO افزایش داشت.
نتیجه گیری: در مجموع، نتایج اثر سوء آکریل آمید بر اسپرم انسانی را تأیید کرد که میتواند در اثر ایجاد استرس اکسیداتیو و کاهش سطح کلی آنتیاکسیدانی باشد. احتمالا آکریل آمید باروری را از طریق کاهش ظرفیتپذیری و تحرک اسپرم کاهش میدهد.