مقدمه: ناباروری بر سازگاری فردی و زوجین تأثیر میگذارد. مکانیسم دفاعی و سازگاری زناشویی فرآیندهای ذهنی هستند که در زندگی زوجهای نابارور نقش اساسی دارند.
هدف: این مطالعه با هدف بررسی نقش مکانیسمهای دفاعی بر سازگاری زناشویی در زوجهای نابارور بر اساس علت ناباروری انجام گردید.
مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی در پژوهشگاه رویان (مرکز ناباروری، تهران، ایران) بر روی 400 زوج نابارور انجام شده است. زوجهای شرکتکننده در این مطالعه بر اساس علت ناباروری (ناشناخته، زنانه، مردانه و هر دو) در چهار گروه مورد بررسی قرار گرفتند. دادهها با استفاده از پرسشنامه دموگرافیک، مقیاس سازگاری دوگانه تجدیدنظر شده Revised Dyadic Adjustment Scaleو پرسشنامه مکانیسمهای دفاعی Defense Styles Questionnaire جمعآوری شده است.
نتایج: نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین نمره سازگاری زناشویی مردان بر اساس علت ناباروری (زنانه، مردانه و هر دو) نسبت به همسرانشان به طور معنیداری بیشتر بود (به ترتیب 001/0 ≤ p، 001/0 ≤ p، 04/0 = p). اگرچه بین میانگین نمرات زنان، مردان و زوجین (زن و شوهر) در مکانیسمهای دفاعی تفاوتی مشاهده نشد. اما چه سازگاری زناشویی با مکانیسمهای دفاعی بالغ به طور معنیدار همبستگی مثبت و با مکانیسمهای دفاعی نابالغ همبستگی منفی داشت (05/0 > p).
نتیجه گیری: میانگین نمرات سازگاری زناشویی در مردان با توجه به علت ناباروری نسبت به همسرانشان در تمام گروهها بیشتر بود. بنابراین مشاوره زوجهای نابارور در زمینه سازگاری زناشویی و آموزش استفاده از مکانیسمهای دفاعی بالغ به ویژه در زنان توصیه میشود.
کلمات کلیدی: مکانیسمهای دفاعی، ارتباط زناشویی، ناباروری.