مقدمه: کیفیت زندگی افراد و شریک جنسی آنها تحت تأثیر عملکرد جنسی میباشد. اختلالات عملکرد جنسی در جامعه شیوع قابل توجهی دارد. درمانهای مختلفی از جمله درمانهای گیاهی برای اختلالات جنسی وجود دارد.
هدف: این مطالعه با هدف مقایسه اثرات گیاهان دارویی فیتواستروژنی و غیرفیتواستروژنی بر سلامت جنسی زنان قبل و بعد از یائسگی انجام شد.
مواد و روش ها: این مرور سیستماتیک و متاآنالیز به منظور شناسایی مقالات مرتبط در پایگاههای الکترونیکی مانند Web of Science، Scopus، PubMed، Cochrane Library، Google Scholar و SID برای مقالات انگلیسی و فارسی زبان منتشر شده تا دسامبر 2021 انجام شد. ابزارCochrane Collaboration برای ارزیابی خطر سوگیری استفاده شد. ناهمگونی با استفاده از I2 ارزیابی شد.
نتایج: از 5428 رکورد بازیابی شده طی جستجو در پایگاههای اطلاعاتی، پس از حذف مقالات تکراری و غیرمرتبط، 39 مقاله بر اساس معیارهای ورود، به مطالعه وارد شدند. در نهایت 18 مقاله با 1299 شرکتکننده در مطالعه قرار گرفتند. 13 مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده روی فیتواستروژنها و 5 مطالعه RCT از گیاهان غیرفیتواستروژن که از پرسشنامه FSFI استفاده کرده و میانگین تفاوت و انحراف معیار را گزارش کردند، در متاآنالیز گنجانده شدند. طبق متاآنالیز، اثر گیاهان فیتواستروژنی و گیاهان غیرفیتواستروژن بر سلامت جنسی زنان یائسه به طور قابل توجهی با یکدیگر متفاوت است. (به ترتیب 13/5-25/1 = CI 95%، 19/3 = MD و 60/10-56/4 = CI 95%، 59/7 = MD). اما این تفاوت در زنان غیر یائسه مشاهده نشد.
نتیجه گیری: تأثیر گیاهان فیتواستروژن در زنان یائسه بیشتر است و میتوان توصیه کرد که از این گیاهان استفاده کنند.