مقدمه: امروزه نیاز روزافزونی به راهبردهای بهزیستی جنسی و ارتقای سلامت وجود دارد به طوری که بتواند به طور مؤثر مردان را درگیر کند. محققان تا حدودی به ارزیابی اثربخشی مداخلات مربوط به سلامت جنسی و باروری و تقویت زناشویی در جوامع مردسالار پرداختهاند. با این حال، تعداد کمی از این مطالعات بر اثرات برنامههای فرهنگی و جنسیتی مناسب تمرکز کردهاند.
هدف: این مقاله مروری با هدف بررسی شواهد مداخلات موجود مرتبط با غنیسازی روابط زناشویی و رفاه جنسی مردان بالغ انجام شد.
مواد و روش ها: این بررسی با جستجو در پایگاههای اطلاعاتی مختلف (CINAHL، PsycINFO، EMBASE، Google Scholar، PubMed، Scopus، SID و Noormags) و سایر منابع موجود به دو زبان انگلیسی و فارسی انجام شد. همه مقالات منتشر شده تا ژانویه 2023 بدون محدودیت زمانی بررسی شدند. مطالعاتی با هدف غنیسازی روابط زناشویی و جنسی مردان و با تمرکز بر غنیسازی زناشویی/جنسی، برنامه SRH، داشتن رابطه پرشور یا رضایت جنسی به عنوان پیامدهای اصلی، شامل معیارهای ورود بودند. در این بررسی، دستورالعملهای PRISMA مورد استفاده قرار گرفت.
نتایج: از بین 34405 نسخه مقاله بازیابی جستجو شده، پس از حذف مقالات تکراری، 8 مقاله بر اساس معیارهای ورود انتخاب شدند. برنامه SRH محور اصلی در 6 مقاله بود. و در 2 مطالعه دیگر تمرکز بر تقویت روابط زناشویی و جنسی بود. از نظر روش تحقیق این مطالعات شامل 2 مطالعه از نوع نیمه تجربی، 3 کارآزمایی بالینی، 1 مرور سیستماتیک، 1 روش تحلیل محتوا و یک روش ترکیبی بود. بر اساس نتایج ارزیابی، 4 مقاله در حد متوسط و 4 مقاله کیفیت بالایی داشتند.
نتیجه گیری: یافتهها نشان میدهد که تعداد کمی از مداخلات به طور اختصاصی برنامههای سلامت جنسی و باروری یا تقویت زناشویی و جنسی را به مردان ارائه میکنند. اکثر مطالعات بررسی شده، بر زوجهای دگرجنس گرا متمرکز بودند. برای تشخیص و روشنتر شدن تمایلات و دنیای جنسی مردان، برنامههایی با محوریت مردان توصیه میشود.