مقدمه: روشهای درمان سرطان مانند شیمی درمانی و پرتو درمانی احتمال ایجاد ناکارامدی تخمدان را افزایش میدهند. پیوند بافت تخمدان گزینهای مؤثر برای حفظ باروری میباشد. هدف ما گزارش انجام پیوند بافت تخمدان در یک مورد سرطان لوسمی با استفاده از روش انجماد شیشهای میباشد.
مورد: بیمار یک زن 28 ساله بود که از لوسمی رنج میبرد. بیوپسی تخمدان توسط جراحی لاپاروسکوپی انجام شد و به آزمایشگاه حفظ باروری در دمای 4 درجه سانتیگراد طی 1-2 ساعت منتقل شد. قشر تخمدان از مدولای تخمدان جدا شد و نوارهای تخمدان با استفاده از روش انجماد شیشهای فریز شدند. در این روش از محلولهای متعادلکننده و انجماد شیشهای شامل محیط پایه Medium-199 تقویتشده با 20% سرم و اتیلن گلیکول و دیمتیل سولفوکسید با غلظتهای 5/7% و 20% به ترتیب استفاده شد. قبل از انجام پیوند بافت تخمدان، تراکم بافت و تعداد فولیکول با استفاده از غشای کوریوالانتوئیک جوجه و بررسی هیستولوژیک ارزیابی شدند. پس از رهایی کامل از بیماری، ابتدا بافتهای گرم شده، به یکدیگر دوخته شدند و در محل باقیماندهی تخمدان در سمت راست پیوند گردید. در سمت چپ، تخمدان بهطور کامل برداشته شده بود، برای همین، 2 نوار بافتی در حفره صفاقی قرار گرفتند. سطوح AMH، FSH و LH قبل از انجام پیوند به ترتیب 1/0 نانوگرم بر میلیلیتر، 5/36 میکرویونیت بر میلیلیتر و 8/19 میکرویونیت بر میلیلیتر بودند. در طول دوره پیگیری 6 ماهه، سطح AMH به 9/0 افزایش یافت و سپس سطوح FSH و LH به ترتیب بهطور چشمگیری کاهش یافته و به 47/17 میکرویونیت بر میلیلیتر و 71/6 میکرویونیت بر میلیلیتر رسید. همچنین، بیمار دارای 3 دوره پریود منظم بود.
نتیجه گیری: پروفایل هورمونی مناسبی و بازیابی چرخه قاعدگی ممکن است نشاندهنده پیوند موفقیتآمیز باشد. تحقیقات بیشتر برای دستیابی به نتایج بالینی موفق مورد نیاز است.