Ethics code: IR.SSU.SPH.REC.1399.201
Akbarian S, Salehi-Abargouei A, Jambarsang S, Nikukar H, Nadjarzadeh A. Association of maternal dietary patterns in early pregnancy with gestational weight gain: Yazd Birth Cohort. IJRM 2025; 23 (1) :67-78
URL:
http://ijrm.ir/article-1-3477-fa.html
ارتباط الگوهای غذایی مادر در اوایل بارداری با افزایش وزن بارداری: کوهورت مادر و کودک یزد. International Journal of Reproductive BioMedicine. 1403; 23 (1) :67-78
URL: http://ijrm.ir/article-1-3477-fa.html
چکیده: (45 مشاهده)
مقدمه: افزایش وزن غیرطبیعی بارداری (GWG) میتواند خطراتی را برای مادر و جنین به همراه داشته باشد. عدم تعادل رژیم غذایی عامل تعیینکننده در افزایش وزن زنان باردار است.
هدف: این مطالعه با هدف بررسی رابطه بین الگوهای تغذیهای و وزن مادران باردار ساکن شهر یزد از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱ انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه کوهورت، دادههای ۱۴۹۷ زن باردار ۱۸ تا ۴۵ ساله با بارداری تکقلو که پرسشنامه بسامد غذا (FFQ) را در مطالعه کوهورت تولد یزد تکمیل کردند، استخراج شد. این دادهها شامل متغیرهای جمعیتشناختی، افزایش وزن حاملگی (GWG) (تفاوت بین وزن اولیه در هفتههای ۱۵-۱۳ و ۱ هفته قبل از تاریخ زایمان مورد انتظار) و اطلاعات مصرف غذا قبل از هفته سیزدهم بارداری بود. زنان بر اساس GWG به سه گروه ناکافی، عادی و بیش از حد تقسیم شدند. الگوهای غذایی با استفاده از تجزیه و تحلیل مؤلفه اصلی از FFQ استخراج شد و از رگرسیون لجستیک چند جملهای برای ارزیابی رابطه بین الگوهای غذایی و دسته های GWG استفاده شد.
یافتهها: با توجه به فراوانی مصرف غذا، ۳ الگوی غذایی به دست آمد: الگوی سنتی (سبزیجات کلم، میوهها و میوههای خشک)، الگوی ناسالم (گوشتهای فرآوری شده و نوشیدنیهای شیرین) و الگوی سبزی/میوه/زیتون. نتایج تجزیه و تحلیل نشان داد که زنان بارداری که از الگوی میوه/سبزیجات/زیتون پیروی میکردند شانس کمتری برای افزایش وزن ناکافی در دوران بارداری داشتند (98/0-45/0 :CI %95، 66/0 :OR).
نتیجهگیری: مصرف میوهها و سبزیجات مختلف میتواند به تنظیم GWG در جمعیت زنان باردار ساکن یزد کمک کند. رژیم غذایی را میتوان یکی از مؤثرترین و ایمنترین مداخلات دانست.