مقدمه: بیسفنول A (BPA)، ترکیب شیمیایی مختلکننده اندوکراین، یک سم دستگاه تولیدمثل است. سلولهای گرانولوزا وظایف مهمی در تکوین فولیکول دارند و لیگاند KIT (KITL) و آنتیمولرین هورمون (AMH) از مولکولهای زیستی ضروری هستند که توسط آنها طی فولیکوژنز تولید میشوند.
هدف: به دلیل استفاده گسترده از BPA و اثرات اپیژنتیکی بالقوه آن، این مطالعه به بررسی تأثیر BPA روی متیلاسیون پروموتر ژنهای amh و kitl در سلولهای گرانولوزای موش پرداخت.
مواد و روش ها: فولیکولهای پرهآنترال از تخمدانهای موشهای نابالغ جدا شدند و برای هشت روز کشت داده شدند. سپس، فولیکولها باBPA 50 و 100 میکرومولار و %01/0 (v/v) اتانول برای 24 و 72 ساعت تیمار شدند. رشد و دژنراسیون فولیکولها و تشکیل حفره آنتروم در آنها بررسی شد. سلولهای گرانولوزا به صورت مکانیکی جدا شدند و DNA استخراج شده از آنها با بیسولفیت سدیم تیمار شد. نواحی پروموتری ژنهای amh و kitl با PCR و تعیین توالی مطالعه شدند.
نتایج: BPA منجر به تغییر معناداری در بقاء فولیکول و تشکیل آنتروم نشد (41/0 p =). با این حال، کشت در حضور 100 میکرومولار BPA، اثر مهاری روی رشد فولیکولها داشت. پیش از تیمار با BPA، CpG پروموترهای kitl و amh به ترتیب، به حالت غیرمتیله و متیلاسیون جزئی بودند. درصد 5-متیل سیتوزین در پروموتر amh در غلظت 100 میکرومولار BPA کاهش یافت، در حالی که این مقدار از BPA تأثیری بر متیلاسیون پروموتر kitl نداشت.
نتیجه گیری: BPA در غلظتهای بالاتر تأثیر مهاری بر رشد فولیکول دارد. بعلاوه، به نظر میرسد که اثر اپیژنتیکی BPA به دمتیلاسیون جایگاههای CpG محدود میشود.