مقدمه: اگرچه ناپروکسن و دیکلوفناک رایجترین داروهای غیراستروئیدی مورد استفاده هستند ولی تا کنون سمیت آنها بر باروری مردانه به اندازه کافی مورد مطالعه قرار نگرفته است، به ویژه هنگامی که از این داروها قبل از بلوغ استفاده میشود.
هدف: این مطالعه با هدف بررسی اثرات سمی مصرف ناپروکسن و دیکلوفناک پیش از بلوغ بر پارامترهای اسپرم و بیضه در موشهای صحرایی انجام شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی، از 15 سر موش صحرایی نر آلبینو قبل از بلوغ (5 هفتهای با وزن 80-70 گرم) استفاده شد. حیوانات به 3 گروه (هر گروه 5 سر) کنترل (1/0 میلیلیتر دیمتیلسولفوکسید)، ناپروکسن (50 میلیگرم بر کیلوگرم) و دیکلوفناک سدیم (5 میلیگرم بر کیلوگرم) تقسیم شدند. داروها هر روز به مدت 3 هفته به صورت خوراکی تجویز شدند. اسپرم اپیدیدیم برای ارزیابی تعداد اسپرم، زنده ماندن، و مورفولوژی گرفته شد. پس از تهیه مقاطع بافتی، آنالیزهای هیستوپاتولوژیک و هیستومورفومتری بیضه انجام شد.
نتایج: وزن بدن موشها در هر دو گروه ناپروکسن و دیکلوفناک نسبت به گروه کنترل کاهش معنیداری داشت (به ترتیب 001/0 > p و 03/0 = p). وزن بیضه و تعداد کل اسپرم به طور قابل توجهی تنها در موشهایی که ناپروکسن دریافت کرده بودند کاهش یافت (به ترتیب 002/0 = p و 004/0 = p). درصد زنده ماندن اسپرم در هر دو گروه دیکلوفناک و ناپروکسن به طور قابل توجهی کاهش یافت (به ترتیب 001/0 ≥ p و 03/0 = p). علاوه بر این، افزایش معنیداری (001/0 > p) در درصد ناهنجاریهای مورفولوژیکی اسپرم در هر دو گروه دریافتکننده دارو مشاهده شد. همچنین در هر دو گروه دارویی، یافتههای بافتشناسی و مورفومتریک، ظاهر هیستوپاتولوژیک شدیدی را در پارامترهای بیضه و لولههای منیساز نشان داد.
نتیجه گیری: تجویز ناپروکسن و دیکلوفناک در موشهای صحرایی قبل از بلوغ آسیب قابل توجهی به پارامترهای اسپرم و بافتشناسی و مورفومتری بیضه وارد میکند. این اثرات سمی شدید میتواند منجر به ناباروری بالقوه شود.