مقدمه: علت آندومتریوز به خوبی شناخته نشده است و مطالعات کمی در مورد دریافت ریز مغذیها در زنان مبتلا به آندومتریوز انجام شده است.
هدف: این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین ریز مغذیهای رژیم غذایی و خطر ابتلا به آندومتریوز انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه مورد-شاهدی بر روی زنان 18 تا 45 ساله مبتلا به آندومتریوز و نیز بدون آندومتریوز در درمانگاه زنان بیمارستان آرش از اردیبهشت 1396 تا اردیبهشت 1397 در تهران انجام شد. بر اساس یافته های لاپاراسکوپی، شرکت کنندگان به دو گروه زنان مبتلا به آندومتریوز لگنی به عنوان گروه مورد (78 نفر) و زنان بدون آندومتریوز لگنی به عنوان گروه شاهد (78 نفر) تقسیم شدند. دادههای رژیم غذایی با استفاده از پرسشنامه 168 سؤالی نیمه کمی بسامد غذا (FFQ) استاندارد شده جمعآوری شد. برای تعیین ارتباط ریزمغذیها و خطر ابتلا به آندومتریوز از مدل رگرسیون لجستیک استفاده شد.
نتایج: تجزیه و تحلیل دادهها در مجموع نشان داد که بین ریزمغذیهایی مانند پتاسیم (99/0-56/0 : CI،74/0 :OR) کلسیم (94/0-52/0 : CI،70/0 :OR) و همچنین بین ویتامینها، ویتامین C (94/0-52/0 : CI،70/0 :OR)، B2 (98/0-55/0 :CI ،73/0 :OR)، و B12 (95/0-53/0 : CI،71/0 :OR) ارتباط معنیداری با آندومتریوز وجود دارد، بنابراین کسانی که از ریزمغذیهای کمتر استفاده میکردند در معرض خطر بالاتر آندومتریوز قرار داشتند.
نتیجه گیری: یافتهها نشان داد که دریافت کلسیم، پتاسیم، ویتامین B12، ویتامین B2، ویتامین B6، ویتامین C با خطر ابتلا به آندومتریوز رابطه معکوس دارد (94/0-52/0 : CI،70/0 :OR).