مقدمه: لیزوفسفاتیدیک اسید (LPA) در فعالسازی فولیکول، بلوغ و لقاح تخمک، لانهگزینی جنین نقش دارد.
هدف: این مطالعه جهت بررسی اثرات LPA بر بهبود تکوین فولیکولهای ایزوله شده از تخمدانهای کامل منجمد شده و کشت شده موشی در محیط کشت طراحی گردید.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی ابتدا تخمدان منجمد شده و نشده موشهای یک هفته ای ابتدا در محیط کشت حاوی 20 میلیمول LPA به مدت یک هفته کشت شدند. سپس فولیکولهای پرهانترال از آنها جدا شده و در حضور مقدار 40 میلیمول LPA دوباره به شکل انفرادی به مدت 12 روز کشت شدند و مطالعات بعدی بروی آنها انجام شد: تست زندهمانی با بکارگیری رنگآمیزی کلسئین AM، فلوسیتومتری با استفاده از آنکسین v و Pi و بررسی بروز ژنها با بکارگیری real time-RT-PCR. میزان بلوغ تخمکها در گروههای با هم مقایسه شدند و تعدادی از تخمکهای MII برای لقاح بکارگرفته شدند.
نتایج: در تمام گروههای تحت تیمار با LPA میزان زندهمانی و تکوین فولیکولها بیشتر بود و همچنین وقوع مرگ سلولی و بروز ژنهای پیشبرنده اپوپتور در مقایسه با گروههای بدون تیمار کمتر بود (035/0 = p) و از حیث تکوین فولیکولی تفاوتی بین گروههای انجمادی و غیرانجمادی دیده نشد اما از نظر بروز ژن Bad و ژن گیرندههای LPA در گروه انجمادی تیمار شده با LPA تفاوت معنیداری با گروه غیرانجمادی تیمار شده با LPA وجود داشت (028/0 = p).
نتیجه گیری: LPA باعث بهبود زندهمانی و تکوین فولیکولهای جدا شده شد. علیرغم تغییراتی که در بروز ژنهای مرتبط با آپوپتوز در گروه انجمادی رخ داده بود اما LPA اثرات مثبتی بر زندهمانی و تکوین این فولیکولها داشت.